Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turnaj v Rakousku 2012

 ČESKO-RAKOUSKO-NĚMECKO
aneb setkání Nových Měst po dvou letech

Mnozí si určitě ještě pamatují, že v rámci setkání Nových Měst v roce 2010 novoměstští kuželkáři zorganizovali mezistátní trojutkání s celky z rakouského Wiener Neustadt a německého Neustadt in Sachsen.

vnm.jpg

Letos v září se družstva ze všech tří zemí opět setkala, tentokrát ovšem v rakouském městě Wiener Neustadt a to při příležitosti 10. výročí od zahájení činnosti místního kuželkářského klubu. Význam tohoto jubilea a setkání byl umocněn společnou návštěvou místní radnice, kde nás oficiálně přijal v zastoupení starosty pan Horst Karas z městské sportovní rady.Všechny nás velmi potěšilo, když hned na úvod vyjádřil nadšení nad probíhající spoluprácí mezi kuželkářskými oddíly. Po slavnostním přípitku jsme jako vzpomínku na toto setkání obdrželi pamětní list s vyobrazením Neustadtské radnice. Na oplátku jsme předali pozdravy a drobné upomínky na Nové Město na Moravě od našich zastupitelů. Poté, co jsme se rozloučili na radnici, nás čekala prohlídka historické části města, kterou nám naneštěstí značně znepříjemnilo deštivé počasí.

Všichni jsme tak ocenili, že další část programu se již konala pod střechou. Kuželkáři nám oficiální přijetí připravili v restauraci – v tzv.: Heurigen. při okraji Nového Města. Předseda oddílu, Günter Prasch, nás pro změnu seznámil s desetiletou historií jejich oddílu a upřesnil nám organizaci zítřejšího turnaje. Pak už nastal čas na pravý vídeňský řízek a protože jsme se nacházeli v oblasti vinařské, museli ochutnat i produkty z místních vinic. Vzhledem k tomu, že nás ale druhý den čekal již zmíněný náročný turnaj, museli jsme ochutnávky vín naneštěstí omezit.

Kuželna v rakouském Novém Městě je znatelně větší než naše. Má čtyři dráhy, podle toho pak i větší prostor pro diváky a pochopitelně i tomu odpovídající sociální zázemí. Samotné dráhy jsou ovšem stejné jako u nás, jedinou raritou pro nás byly koule s dvěma otvory, s kterými ovšem mohou hrát jen senioři starší šedesáti let. Takže nic pro nás.

Samotný turnaj byl pojat jako soutěž čtyřčlenných družstev na 120 hodů sdružených přes čtyři dráhy. Stejně jako Němci i my jsme postavili dvě družstva. Rakouskou stranu reprezentovali vedle domácích družstev další týmy z blízkého okolí zejména z Dolního Rakouska. Naše první družstvo, ve složení Kuběna, Kuběnová, Loučka a Škoda nastoupilo na dráhy v 11 hodin. Po hodině hry bylo jasné, že celkový počet sražených kolků za družstvo nebude na celkové vítězství stačit. V konečném hodnocení však z toho bylo pěkné třetí místo. V jednu hodinu odpoledne přišlo na řadu i naše druhé družstvo (Hlisnikovský, Holeček, Loučková, Šikula) s odhodláním překonat sebe i všechny ostatní a zvítězit. Bohužel, už po odehrání prvních drah bylo jasné, že tentokrát k žádnému překvapivému vítězství nedojde. Jak jsme se ale všichni na závěr shodli, výsledky v tomto případě nehrály vůbec žádnou roli. Daleko důležitější byla samotná účast na tomto turnaji a možnost potkat znovu staré známe. Ujistili jsme se, že kuželkářský svět je všude stejný a nejenže naše oddíly řeší stejné problémy, ale že zažívají také stejné radosti, a že stejně jako i v jiných sportech se musí dělat poctivě. Takže hodu zdar nebo rakousky  „Gut Holz“ a na někdy příště nashledanou.

 

- výsledková listina z tohoto utkání -

- foto z celé akce -